Technische info voor 1:10 Electro Wagens

Banden

Banden zijn er in veel soorten en varianten, ook hier beperk ik mij tot die banden waar ik rijervaringen mee opgedaan heb.

Banden zelf verlijmen of kant en klaar aanschaffen:

Magnetics Super Grip band

Je kunt banden verlijmd op velgen kopen of je verlijmd ze zelf.Let erop dat je inserts gebruikt in rubberen banden, hierdoor deukt het loopvlak niet in (vergelijkbaar met een lekke band), en is de grip beter.Ook inserts kun je in verschillende hardheden krijgen.Bij te zachte inserts slijt de band aan de buitenzijde veel, bij te harde inserts slijt de band in het midden het meeste.

Tip: De velgen zitten met zeskant op de wielas (althans bij de meeste wagens, niet bij de CCT), bij het verwisselen wil het kleine asje wel eens los of kwijt raken.Zorg dat je reserve hebt anders kun je niet meer rijden.

Bij Limac racen wij op asfalt, hieronder een reeks van uitgeprobeerde combinaties.

Ik heb diverse banden uitgeprobeerd, de Magnetics Super Grip is een slijtvaste band.Deze band bolt bij hoge snelheid weinig op.

De  rubberen banden van Carson met de kleine V-groef slijten harder op asfalt, hebben een redelijk goede grip bij een warmere temperatuur.

De 'normale ' rubberen slicks hebben geen grip en glijden teveel door de bocht. Echter de 

CS-27 banden van Take Off zijn beter geschikt voor asfalt,  HPI heeft de B15-40 deze is ook geschikt voor asfalt.

De CS-27 banden zijn ook prima geschikt voor tapijtraces. CS-27 banden die buiten gebruikt zijn, zijn niet meer bruikbaar voor binnen.

Een goed alternatief op de CS27 zijn de RPGL24 banden.

Kijk ook eens bij mjin Wedstrijdverslagen waar ik wat gecombineerd heb met banden en eenvoudige instellingen.

Tip: Je zou zeggen dat de zeskant in de velgen universeel zijn: de zeskant pakking bij Tamiya velgen is dieper als bij Corally, zet je zo een wiel op de Corally dan zul je zien dat het wiel meer naar binnen komt en bv. aanloopt tegen schokbreker. Opletten dus.

Bij de Corally wielen zit wel degelijk verschil tov.bv.Elegi of Tamiya.Bij nameten bleek de inwendige diameter ook een verschil te hebben:de Tamiya velgen zijn iets kleiner en lopen aan bij de wielophanging van de Corally C4

Foam banden of rubber banden?

Foam banden slijten harder en hebben op een natte baan geen grip meer.

Een goede combinatie is bv. 37 Shore voor en 35 shore achter.

Voor de CCT en C10X zijn alleen foam banden beschikbaar, hiervoor geldt  dat de Goldstar banden tov. de Silverstar (white/bleu/green/yellow) de beste grip en levensduur hebben. Respectievelijk hebben deze Soft-Medium-Hard banden meer grip maar een snellere slijtage.

Een alternatieve achterband is die van de CCT (S4 Partnr.14926 met Silverstar rubber) deze band is smaller.

Een goede combinatie is Foam Medium S4 achter (Corally Goldstar Partnr.14828) en Hard S4 voor (Corally Goldstar Partnr.14839): prima voor asfalt mits warm gereden, alternatief S4 soft Corally Goldstar Partnr.14837 met Silverstar rubber) niet gebruiken

 

 

De afstelling van de wagen speelt natuurlijk ook een grote rol bij het weggedrag van de wagen.

Binnenkort meer over vering, toespoor, droop, camber en caster............

 

@Disclaimer:wij achten ons niet aansprakelijk voor fouten en/of wijzigingen op deze website.